Sonja Milivojević: Priroda kao prvi izbor

Koliko hrabrosti je potrebno da čovek napusti udobnost gradskog okruženja i prepusti se životu u prirodi? Koje izazove može sresti na tom putu? I šta se dogodi onda kad shvati da ovo novo okruženje pruža mnogo više izbora i slobode od onoga što možemo zamisliti? Svoje odgovore na ova pitanja, kao i na mnoga druga, sa nama je podelila Sonja Milivojević – idejni tvorac brenda Soko Vitally Skin Care, devojka koja se odlučila za život na planini Tari, gde se iz susreta sa raznolikim biljnim svetom i bezgranične ljubavi prema istom desila ljubav na prvi pogled. Iz te ljubavi se rodila magija, koju ona nesebično deli sa svima nama i čini da darovi iz prirode budu blizu.

Ko stoji iza brenda Soko Vitally Skin Care?

Zovem se Sonja Milivojević, osnivačica sam brenda i bavim se proizvodnjom i prodajom prirodne kozmetike. Neizmernu pomoć imam od porodice i prijatelja, a srećna sam da kažem da će mi se u poslu uskoro i zvanično pridružiti sestra. Ona je tu od početka, pomaže na milion načina – najviše u oblasti dizajna, ali uskoro će nas u svemu biti dve.

Kako ste se odlučili  da život u gradu zamenite životom na planini?

Kad smo iscrpeli sve opcije u gradu, kad smo se uverili da naše mesto nije tu, i da težimo drugim stvarima, doselili smo se na Taru. Sada imamo bebu i pravi jedan život koji smo ovde ostvarili, a da se ni jednom nismo pokajali. Dobro, možda šezdeseti dan lopatanja i snega do kolena nismo najsrećniji ljudi na svetu, ali prebrodimo i te periode

OTIŠLA IZ GRADA I NA TARI PRAVI KREME I SAPUNE

Diploma novinarstva, brzi život u velikom gradu, urbane navike sve je to iza Sonje Milivojević. Mlada žena koja nikada nije volela hemiju, a sada pravi kozmetičke preparate od prirodnih sastojaka-Soko skincare, oduvek je volela da boravi na planini.

Posebno planinsku lepoticu i riznicu čiste prirode Taru gde je detinjstvo provodila sa baka Borom. Zato je posle završetka fakulteta i građenja karijere u Beogradu, adresu iz glavnog grada Srbije zamenila planinskom, gde živi sa suprugom i bebom. 

Prve sapune je počela da pravi za prijatelje i tek posle tri godine pokrenula je firmu. Ove godine ostala je bez bake Bore, svesna da mnogo toga nije stiga da nauči od nje. S uzorom na tu vrednu i ženu punu znanja, Sonja priča za Biznis u regionu kako izgleda put razvoja poslovne ideje iz ruralne sredine.

Kako ste došli na ideju da se preselite na Taru i koliko vremena je prošlo od prvog proizvoda Soko skincare do komercijalnog kupca?

Čitav život provodila sam puno vremena na planinama Zapadne Srbije, posebno Tari. Na Tari sam od rođenja boravila po nekoliko meseci godišnje. Odluku da se preselim, sa svim stvarima i planovima,  donela sam nakon studiranja i nekoliko godina rada u Beogradu. Ubrzo po dolasku počela sam proizvodnju sapuna. Najpre za prijatelje.

Firmu sam otvorila posle tri godine kada sam bila sigurna u kvalitet proizvoda i kada sam stekla dovoljno samopouzdanja da kročim u preduzetničke vode o kojima sam čula toliko obeshrabrujućih priča. Jer, oduvek sam želela da se okušam u preduzetništvu.

Koliko je bilo teškon/inspirativno da naučite proces proizvodnje? 

Završila sam novinarstvo na Fakultetu političkih nauka, zanimale su me društvene nauke. Ipak, ne mislim da je proizvodnja prirodne kozmetike neobičan izbor za nekoga ko nije znao, niti voleo hemiju.

Sonja se iz Beograda preselila na Taru i živi svoj mir: Pokrenula je brend kozmetike, sasvim prirodne

Biljke koje bere su samonikle, divlje, suvišno je reći organske, netaknuti plodovi livada koji su nam, kaže, poklonjeni, dati na dar da nas hrane, leče i čine lepšima iznutra i spolja

Sonja Milivojević ima 29 godina. Završila je Fakultet političkih nauka, a posle nekoliko godina rada i života u Beogradu, sa dečkom se doselila na Taru, gde žive poslednje tri godine. Za to vreme pridružili su im se novi članovi – dva psa, Milka i njen sin Hari, a pre tri meseca dobili su i bebu.

– Nakon fakulteta nekoliko godina sam pokušavala da se snađem i usrećim u Beogradu, ali ubrzo sam shvatila da to neće ići i sa dečkom se doselila na Taru. Bez ušteđevine, takozvanog početnog kapitala, živeli smo od „pretkoronarnog“, tada nerazvijenog tarskog turizma. Izdavala sam deo kuće i tako štedela za svoj budući posao, proizvodnju prirodne kozmetike – kaže za Ona.rs Sonja Milivojević.

Iz ove perspektive, smatra, da je bolje što nije mogla da pokrene brend onda kada je to poželela, već je morala da skuplja novac i za to vreme, zapravo, razvija ideju.

– Nažalost, nikad nisam imala detaljan plan i nisam se držala potvrđenih ekonomskih ili menadžerskih metoda i recepata za uspeh, već sam mislila da je dovoljno da znam šta hoću i da će to samo tako doći. Vremenom shvatam da su organizovanost i konstantna nadogradnja znanja preduslov za uspeh – kaže Sonja, danas ponosna na svoju prirodnu kozmetiku SOKO.

SOKO VITALLY Skincare: Priroda na vašoj koži

Sve nam se češće događa da pri ulasku u drogeriju imamo osećaj kao da ne znamo gde ćemo pre.  Da li nam neki preparati trebaju, ili nam se samo dopadaju po estetici pakovanja i ideji? Sve ovo, što naravno volimo, ali nas je samo malo umorilo, navelo nas je da pronađemo neku alternativu. Mislimo da smo uspeli u tome. Predstavljamo vam – SOKO VITALLY, brend koji neguje kožu potpuno prirodnim hand made proizvodima.

Ovu divnu priču započinje grupa mladih devojaka koje već dosta vremena gradi svoj brend na teritoriji Srbije. Reč je o proizvodima potpuno prirodne kozmetike SOKO Vitally Skin Care. Njihova ljubav prema prirodi i kozmetici vidi se pri samoj poseti njihovog instagram profila. Ono što nam se najviše dopada kod ovog brenda jeste to što tačno znamo poreklo proizvoda. Naime, SOKO nam stiže sa Planine Tare. Svi sastojci za proizvode sakupljani su upravo sa ove naše planine, a hand made preparati su tako lepog izleda i mirisa da je ljubav na prvi pogled zagarantovana.

Najviše nam se dopada to što SOKO proizvodi zaista imaju široku primenu, a njihov asortiman sadrži sve što vam je potrebno kada je reč o svakodnevnoj skincare rutini.

Svi ovi preparati veoma su pristupačnih cena, njihova učinkovitost je sjajna, a SOKO broji i niz pozitivnih komentara i utisaka na svojoj društvenoj mreži. Ako ste i vi pomislili kako je red da probate nešto novo i osvežite svoju skin care rutinu, SOKO može slobodno da se nađe na vašoj listi proizvoda koje definitivno treba isprobati.

Sa mužem, bebom i dva psa, Sonja je rešila da NAPUSTI BEOGRAD I PRESELI SE NA TARU: "Konačno živim život o kom sam sanjala"

Sonja Milivojević ima 29 godina, a ubrzani život u Beogradu zamenila je onim nežnijim, više u dodiru sa prirodom, na Tari. Ona sa svojim mužem, bebom i dva psa živi u ovom prelepom predelu Srbije i odlučila je da svoje okruženje iskoristi maksimalno i stvari preokrene u svoju korist.

Ona je završila Fakultet političkih nauka, ali kako svoju sreću nije pronašla u našoj prestonici, odlučila je da svoju ušteđevinu usmeri u drugom pravcu. Ona se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike od samoniklog tarskog bilja i biljnih ulja, a svoj brend prirodne kozmetike Soko vitally skin care osnovala je 2020. godine, a geografsko područje na kome živi su od velikog značaja za kvalitet prozivoda koje stvara.

Malo je reći da se radi o organskoj kozmetici s obzirom na to da je poreklo njenog bilja divljina i sve su, kako je i sama rekla, samonikle, a za Blic ženu je otkrila kako je od ideje stigla do realizacije i koji je to bio prelomni trenutak kada je odlučila da pokrene svoj biznis.

– Oduvek sam imala rokovnike pune biznis planova za pokretanje kojekakvih poslova, i znala sam da ću biti preduzetnica, čak i kada nisam znala šta to znači. A prelomni trenutak bio je onaj kad sam se preselila na planinu, okruženje u kom je samozapošljavanje jedina opcija. Nema preduzeća ni udruženja, samo ti sa svojim idejama i spremnošću da ih realizuješ ili ne. Znala sam da ne želim posao koji će me držati u kući, pa je ono što obuhvata branje lekovitog bilja, pravljenje ulja i fotografiju – moj posao iz snova, otkrila je Sonja.